Mannen med slagrutan

Ja då är vi inne i ett ämne som utan tvekan är omtvistat, vissa påstår sig kunna finna allt från vatten till olika mineraler, elledningar mm, med hjälp av en slagruta. Flera vetenskapliga undersökningar har gjorts på detta område utan att påvisa att slagrutor fungerar. Men tron på slagrutan hänger envist kvar hos många, inte bara i Sverige utan även i Europa samt Nordamerika. Hur är det nu med detta? Häng med på en sväng från mina erfarenheter😀, men först lite historik runt slagrutan.  

Bilden tagen från nätet föreställer en brittisk bonde som använder slagruta år 1942

Historik

Slagruta är ett redskap som används inom spådomskomsten i syfte att hitta till exempel vattenkällor, ädelstenar, malmer, försvunna personer, eller fornlämningar. Redskapet som inte har någon bevisad effekt består ofta av en böjlig trädklyka eller två L formade handtag (vinkelpekare) eller i bland en pendel. Man går med redskapet över ett utvalt område och när det ger utslag har man förhoppningsvis hittat det man sökte. Slagrutor har testats flera gånger under kontrollerade former men resultaten har endast blivit lika bra som slumpen. (hämtat från Wikipedia).

En vetenskaplig studie gjordes på Gotland i Lummelundagrottorna 1982 av Leif Engh från Lunds universitet. Där anlitades 30 slagrutemän för att söka efter underjordiska vattenflöden, vattenflödena var dokumenterda sen tidigare av Engh och hade lagts in på kartor, de metoder som Engh använde var georadar, Vlf samt slingram. En tredjedel av slagrutemännens resultat blev lika som de Engh fått fram.. Enghs undersökning har dock fått kritik i efterhand att inte vara riktigt korrekt... ja hur är det nu? Vad gäller?   

Min erfarenhet

Hösten 1990 köpte jag och min fru vårt första hus, det var mycket jobb på denna stuga, då det var en sommarstuga som bl.a  bara hade sommarvatten indraget. Vi beslöt att flytta in permanent men först måste vattnet ordnas. Det låg en grävd brunn på tomten som vi kopplade in. Det gick några år utan problem men sen kom det en torr sommar och vattnet i brunnen sinade.

Funderade ett tag på hur vi skulle gå vidare, antingen gräva befintlig brunn djupare eller fixa djupborrad brunn? Kostnaderna kan skena iväg på en djupborrad brunn men man får ju oftast tag i vatten, även om man inte vet vilken kvalitet det blir på vattnet, att gräva ur den befintliga (som var grund) kunde bli mycket billigare men kunde man garantera att man fick tag i vatten?

 

En gammal kamrat kom över på besök och han tyckte absolut att jag skulle ta dit en slagruteman, - den gubben kan fixa ditt vatten! Han har tagit ut många brunnar i sin hembyggd i mellersta Finland och det har alltid fungerat! Hmm får lov att säga att jag var mycket skeptisk, nja sa jag, vet inte, -men du kan väl prova kostar inget, han bor nu sen fler år tillbaka i Norberg så det blir inte så långt att åka, jag kan snacka med honom.

Sagt o gjort och någon dag senare stod min kamrat utanför dörren med sin slagruteman.

Det var en man i 75 års åldern och han kunde bra svenska, - ja det här ska nog inte bli något problem, jag ser att du har ett högt berg bredvid din stuga då borde grundvattnet ligga rätt högt här vid foten av berget. Han täljde till en klyka och började gå längs tomten.... jag gick bredvid och tittade på klykan men framförallt på hans händer, var ju som sagt mycket skeptisk till detta.... rätt som det var slog änden på klykan ner mot backen! Han gjorde en markering i marken. - Nu ska vi försöka att få ut riktningen på den här ådern, han började nu gå parallellt utefter sin första vandring, när vi började närma oss markeringen så dök åter igen änden på klykan.... -så där jaa... här har vi en åder som går i den riktningen (han markerade åter igen i backen). Jag blev rätt omskakad var ju rena trolleriet, jag kunde inte se att han rörde på sina händer eller på nått annat sätt försökte påverka klykan. - Nu ska vi försöka att hitta en åder till, han började nu gå parallellt längs med den tidigare markerade ådern, det dröjde inte länge så dök klykan igen.... han gick tillbaks och tog några steg i sidled och så dök klykan igen. -Här har vi skärningspunkten här korsar de båda åderna varandra... här ska du gräva!

Jag slog ner en stör i skärningspunkten som markering, - du kanske vill prova själv frågade han? -Ja gärna vore häftigt, han satt klykan i mina händer och instruerade o jag provade flera gånger inte ett napp! Kände absolut ingenting, han tog återigen klykan i sina händer och började gå mot markeringarna, jag tittade nu väldigt noga mot hans händer och vipps klykan slog ner! Kunde inte se att han rörde händerna. -Ja då är jag klar, gräv brunnen vid stolpen och du kommer att få vatten. -Hur djupt tror du jag måste gräva? -Det kan jag inte svara på men de ligger nog rätt grunt, lycka till..... o de åkte iväg.           

 

Illustration från 1800 talet

Nya brunnen

Jag blev rätt omtumlad av det jag upplevt, visste inte riktigt hur jag skulle gå till väga eller vad jag skulle tro? Eftersom han inte kunde säga hur djupt jag skulle behöva gräva beslöt jag mig för att det får nog bli en djupborrad brunn och inget annat. Jag kontaktade flera brunnborrningsföretag och fick offerter. Kostnaderna steg efter antalet borrmeter och de borrade som djupast runt 110 m, då skulle brunnen bli dyr.

Jag bestämde mig för att anlita ett av företagen o kontaktade dem.

De kom över och tittade ut över tomten, - jag tycker du ska borra brunnen här alldeles bredvid stugan nära grunden, då får du nära o dra in vattenledningen och det blir mindre kostnader.

 

Nej där ska vi inte borra sa jag, -varför inte det kontrade han?

Nej vi ska borra därborta där den där pålen är nedslagen i backen, han tittade ut och fick syn på pålen, jamen då får du ju en ca 30 m o gräva ned vattenledningen fram till stugan?

 

Ja det är riktigt, men jag har haft en slagruteman här o han tycker att det är där vi ska borra..... -jaha... tyst.... ja du gör som du vill, visst kan vi borra där.

Jag nämnde ingenting om vad slagrutemannen hade kommit fram till för jag såg tydligt hans skeptiska min.  

Resultatet

De kom upp med borrmaskinerna kvällen innan och körde igång borrningen dan efter. Jag var på mitt arbete och slutade kl 14, när jag kom hem var dom redan klara.

Hur gick det frågade jag?

 

Det gick mycket bra! Efter bara 18 m träffade vi på en åder, sen när vi nått 24 m träffade vi på en åder till, det är nu rejält med tillrinning av vatten så vi behövde inte borra djupare, sen borrar man alltid ca 10 meter till för att skapa en slamficka i botten, ja så totalt blev 34 meter........... 

Kommentarer

26.07.2018 14:23

Olle Olsson

Hej Mats. Helena Stadin en tjej som bodde här för ca 30 år sen, hitta vatten med klyka. Jag hade inte förmågan. Men när hon tog rag i min handled, så vred sej klykan rätt ner mot en vattenåder. /Olle