Vårsådd i Åvestbo, Gösta Hammarström var anställd av min farfar o han håller i tyglarna på Ardennerhästen Vina, tidigt 60tal.

Från sådd till skörd

Jag har under denna säsong följt en havresådd på en av våra åkrar. Havreåkern nyttjas o brukas av Erik Holmberg och jag har följt hans arbete med åkern samt följt hur hans  havresådd utvecklat sig månad för månad. Jag kan inte låta bli att häpna över hur fort maskinerna inom lantbruket utvecklats och hur effektiva de är nu mot när vi höll på, pappa avvecklade vår spannmålsodling 1987/88 då det ej längre var lönsamt att bruka dessa 12 hektar åkermark som vår gård förfogar över. De flesta bönder har lagt av i vårt område och det finns nu bara en kvar och det är Erik som nu nyttjar de flesta markerna runt Åvestbo o Brandbo. Jag är glad att åkrarna fortfarande brukas o inte ligger i träda, vad jag vet så har våra åkrar brukats i minst 130 år, men troligen betydligt längre än detta, för vi kan bara spåra tillbaks till ca 1890 då vår familjefader Gustaf Lindgren den äldre köpte dessa och byggde upp ett nytt lantbruk med nybyggd ladugård samt boningshus som fortfarande finns kvar. Jag kommer här att visa havreåkerns utveckling efter hand , jag kommer också att slänga in nån bild från den tid då vi brukade åkrarna o jämföra lite mot dagens högteknologiska utveckling, häng med på en tur från frö till ax😀👍🙂 

Här sår Erik in åkern med havre, rekord tidig sådd redan 19 april

Riktigt torrt i markerna trots att det är riktig tidig sådd

Havreåkern då den är nysådd 19/4 2020

Då kom äntligen första regnet/snön 20200428 nu kan det nog bli fart på grodden :-)

Japp det har gått åtta dagar sen den tidigare bilden togs efter regnvädret, nu är det den 6 maj, grodden lät inte vänta på sig, nu har havren nått upp till en 3-4 cm längd !

Ja då är det den 18 juni och det har hänt en hel del sedan den 6 maj, i början på maj kom det ett välbehövligt regn som satte fart på grodden, sen kom det inte nått mer, kvällarna blev rejält kalla ända ner till minus 7 grader noterades. Som tur är klarar havre frost rätt bra men det har utan tvekan varit en rätt tuff vår för vår kära havreåker.Den 16 juni kom äntligen det välbehövliga regnet på hela 25 mm nu bör havren skjuta fart o dess längd är nu runt 30 cm.

Lite fakta runt vår Havre

Tja det är en ekologisk odling som är kravgodkänd, åkern är inte ogräsbesprutad och man har valt att inte gödsla den heller, tidigare har det varit hö på åkern, det under flera års tid. Havresorten heter Galant och är avsedd för livsmedelsbruk så kallat gryn havre. Den kan bli havregryn eller havremjölk mm. Tänk på det när ni köper havregryn i affären eller havremjölk i höst, chansen finns att nått korn kommer just från denna åker men den är nog mikroskopiskt liten men chansen finns 😀. Tidigare var det dåligt betalt för havre, mycket gick som foder till djur och en del användes som bränsle till havrepannor för att få varmt i stugan. Nu håller detta på att ändras mycket tack vare att folk i Sverige upptäckt havremjölken som nu blivit populär 👍👍, tänk på det när ni handlar, köp gärna svenskt det gynnar oss på landet o den svenske bonden, de har fått ta mycket stryk de senast 40 åren, det är bara ni konsumenter som kan påverka för det finns inget stöd från nått politiskt håll än så länge, var rädd om den svenska bonden. 

Japp då tillbaks o se vad som hänt sedan sist, nu är det den 8 juli. Den 16 Juni kom så det efterlängtade regnet o det blev hela 25 mm det var välbehövligt, sen kom ytterliggare 8 mm, därefter blev det en värmebölja på nästan en vecka där temperaturen mitt på dagarna låg runt +27-30 grader, detta har gjort att havren skjutit fart på längden, nu runt 55 cm :-)

Nu ligger längden på runt 55 cm o den har axat men den är fortfarande grön o växer o frodas

Nu blev det ett språng från 8 juli till 22 Augusti, ja vad ska man säga? Juli månad efter den 8:e blev rätt kall o mycket nederbörd, de satte naturligtvis lite mer fart på vår åker, tidigare låg den runt 55 cm längd, nu ligger det runt 65 cm. Augusti blev en strålande sommar månad varmt o skönt o detta satt fart på mognaden av vår åker. Nu lyser den gult o fint o väntar på den stora finalen tröskningen :-)

Längden runt 60-70 cm

Visst ser den fin ut vår mogna havreåker!

Så var det dags för finalen nämligen Tröskningen!

Först en bild från förr, måste vara runt 1983-84, pappa Per-Ola på tröskan en 7 fots (ca 2,1 m skärbords bredd) Volvo Mst 751 från 1958, 6 cylindrig sidventils bensinmotor en av de tidigare självgående tröskor som kom från Volvo, den gillade bensin :-). Lite skojj här skördar även pappa havre

Vi hade något år tidigare köpt en spannmålsvagn med tipp för att kunna frakta säden till Ragnar Perssons Åkeri Fagersta där de tog mot säd i lösvikt o även kontrollerade vilken fukthalt som säden innehöll, jag körde transporterna med Volvo 400 buster o Velsa vagn, som tyngst blev det runt 6 ton per lass då vi tröskade korn, då gick det tungt med Bustern men det var lätt styrt .....

Då är det dags! Nu tröskas havren in på vår följda åker, o det går undan! 22 fots tröska ca 6,6 m skärbordsbredd! Med minst den dubbla kör hastigheten som vi hade med Volvo Mst 751 :-) Den här tröskan är mer än tre gånger så effektiv som vår gamla, om inte mera, skärbordsbredden är en sak den största förändringen är att man kan tröska i mycket högre hastighet än med den gamla. Tröskning gick av stapeln den 26/8-20

Nu sköts transporterna av en lastväxlarbil som får på betydligt mer på flaket än vad jag fick på vår Velsa vagn, man har med sig flera flak o fylla säden i.

Erik i tröskan, handkontrollen med display till höger, där sköter man det mesta, räcker med en knapptryckning så ställer tröskan in sig på Havre, vete, korn mm, man behöver inte justera såll o tröskcylinder manuellt som tidigare, detta justeras automatiskt, det man gör är att kontrollera att tröskan tröskar rent dvs att inte sädeskorn följer med ut o hamnar på åkern.

Här kontrolleras att tröskan tröskar rent, att inte för mycket sädeskorn går tillbaks till åkern, i det här fallet är det riktigt ren tröskat :-)

Koll av fukthalten i säden, detta var en provtröskning där Erik kollade in att tröskan var rätt inställd, fukthalten låg på 14,2% o det är mycket bra med tanke på att klockan var runt 11,00, denna havre behöver inte skickas på tork, fukthalten kommer att ligga under 14% då tröskningen påbörjades vid 12,30. I Augusti blir det väldigt fuktigt på morgonen och på kvällen man måste ta hänsyn till detta vid tröskning .

Kontroll av havren, är den rätt gul eller för grå? Den är rätt gul för bra livsmedel! Rent tonnage mässigt blev det lite säd men kvaliten blev trots allt hög och den blev godkänd att använda för livsmedelsbruk, troligen tog havren lite stryk i början då det var så torrt och även riktigt kallt på nätterna.

Sist men inte minst, jag gillar en levande landsbyggd! :-) vi måste värna om den